Jaką rolę dla bezpieczeństwa produktów żywnościowych ma pilnowanie odpowiednich standardów podczas transportu i produkcji.

Odpowiednia produkcja, transportowanie i przechowywanie żywnościowych produktów i składników do ich wytwarzania ma ogromne znaczenie dla zdrowia i bezpieczeństwa klientów.

sprawdź to

Autor: Sergey Galyonkin
Źródło: http://www.flickr.com
Z tego też powodu kładzie się ogromny nacisk na to, aby spełniać przy tym odpowiednie standardy jakości, potwierdzone najlepiej odpowiednim certyfikatem. Jednym z tego typu istniejących standardów, o które starać się mogą producenci z branży żywnościowej, jest fssc 22000. Certyfikat – pod tym łączem- : http://www.certificator.eu/pl/certifikacja/certyfikat-zgodno%C5%9Bci-eac.html – ten przeznaczony był na początku tylko dla producentów żywności, ponieważ właśnie takie założenia miała pierwsza edycja, to obecnie rozszerzono go też na producentów opakowań. W planach jest też dalsze jego rozszerzenie, to znaczy na wytwórców pasz, które są wykorzystywane do karmienia hodowlanych zwierząt.
sala konferencyjna

Autor: Daniel X. O’Neil
Źródło: http://www.flickr.com
server

Autor: CWCS Managed Hosting
Źródło: http://www.flickr.com
Otrzymanie certyfikatu fscc 22000 jest dla producentów żywności bardzo korzystne, gdyż daje to świadectwo odpowiedniego bezpieczeństwa i standardów. Certyfikat – kliknij – jest uznawany na całym świecie, a coraz więcej odbiorców wymaga go również od naszych firm. Taka sytuacja jest na przykład z sieciami handlowymi, które coraz częściej wymagają wysokich standardów od swoich dostawców. Fscc 22000 opiera się na całościowym podejściu do zarządzania bezpieczeństwem żywności, wykorzystując obowiązujące do tej pory normy.

Firmy chcące taki certyfikat mieć muszą wypełnić odpowiednie procedury, a także przejść końcowy audyt. Przygotowania do certyfikatu złożone są z paru etapów, a wszystkie podejmowane działania odbywać się powinny pod nadzorem niezależnych audytorów.