Transport w warunkach kontrolowanych – Zadbanie o warunki przechowywanej żywności

Zadbanie o warunki przechowywanej żywności to szczególnie ważny aspekt w czasie przejazdu. Nawet kilkugodzinny przejazd stosownie zabezpieczonych produktów może niekorzystnie wpłynąć na ich strukturę itd. Dlatego też producenci decydują się na transport w temperaturze kontrolowanej.

transport

Autor: Jean-Pierre
Źródło: http://www.flickr.com
Przedziały temperatur są różne, dotyczą ponadto różnych produktów, które są przeznaczone do dystrybucji: owoców, kwiatów, słodyczy, lodów itp. Mechanizmy kontrolujące temperatury wewnątrz przyczepy (więcej informacji przyczepa do przewozu koni) magazynującej działają w trzech strefach. Te zdecydowanie poniżej zera (do minus dwudziestu stopni), nawet zakładając, że przewóz odbywa się w trakcie mroźnej zimy, wymagają specjalnego zamrażania. Temperatury w zakresie 2-8, 8-15 i 15-25 stopni to kolejne istotne progi, tak zwanych temperatur kontrolowanych. Choć prawdopodobieństwo zbieżności z temperaturą otoczenia jest tutaj większe, spedytor nie może sobie pozwolić nawet na parę stopni różnicy.

Cały proces zapewnienia temperatury pod transport (Lankamer – przewozy autokarowe lublin) sprowadza się do specjalistycznych systemów opakowań oraz kontroli kamerą. Przy tym dochodzi mrożenie jeśli chodzi o przewozy przy sztucznym otoczeniu o temperaturze poniżej zera.

spedycja

Autor: Glen Wallace
Źródło: http://www.flickr.com

Dystrybutorzy wszelkich dóbr konsumpcyjnych, które przeznaczane są na transport w temperaturze kontrolowanej generalnie decydują się na transport przez wynajętego przewoźnika. Spedytorzy , którym powierza się zaufanie są fachowymi spółkami – przedsiębiorstwami, z wysokiej jakości pojazdami, objeżdżonymi po kontynentach. Muszą posiadać dokumenty uwzględniane przez państwo – bez papirologii przed taką usługą staje większy znak zapytania. A to obniża ich wartość i potencjał na rynku.

Przejazdy szczególnie kontrolowane pod względem temperatury i zabezpieczeń dotyczą artykułów spożywczych i medykamentów. Artykuły spożywcze – przede wszystkim z powodu krótkiego terminu spożycia, a medykamenty przez siłę oddziaływania i wymóg selekcji. Choć leki dysponują nawet kilkuletnim okresem ważności, są jeszcze skrupulatniej monitorowane. Wysyłki w transporcie z kontrolowaną temperaturą, dla całkowitego bezpieczeństwa, są dodatkowo opakowywane. Ryzyko jakiegokolwiek błędu kontrolerzy zbliżają do zera bezwzględnego.