Transport w warunkach kontrolowanych – Zadbanie o warunki przechowywanej żywności

Zadbanie o warunki przechowywanej żywności to szczególnie ważny aspekt w czasie przejazdu. Nawet kilkugodzinny przejazd stosownie zabezpieczonych produktów może niekorzystnie wpłynąć na ich strukturę itd. Dlatego też producenci decydują się na transport w temperaturze kontrolowanej.

transport

Autor: Jean-Pierre
Źródło: http://www.flickr.com
Przedziały temperatur są różne, dotyczą ponadto różnych produktów, które są przeznaczone do dystrybucji: owoców, kwiatów, słodyczy, lodów itp. Mechanizmy kontrolujące temperatury wewnątrz przyczepy (więcej informacji przyczepa do przewozu koni) magazynującej działają w trzech strefach. Te zdecydowanie poniżej zera (do minus dwudziestu stopni), nawet zakładając, że przewóz odbywa się w trakcie mroźnej zimy, wymagają specjalnego zamrażania. Temperatury w zakresie 2-8, 8-15 i 15-25 stopni to kolejne istotne progi, tak zwanych temperatur kontrolowanych. Choć prawdopodobieństwo zbieżności z temperaturą otoczenia jest tutaj większe, spedytor nie może sobie pozwolić nawet na parę stopni różnicy.

Cały proces zapewnienia temperatury pod transport sprowadza się do specjalistycznych systemów opakowań oraz kontroli kamerą. Przy tym dochodzi mrożenie jeśli chodzi o przewozy przy sztucznym otoczeniu o temperaturze poniżej zera.

spedycja

Autor: Glen Wallace
Źródło: http://www.flickr.com

Dystrybutorzy wszelkich dóbr konsumpcyjnych, które przeznaczane są na transport w temperaturze kontrolowanej generalnie decydują się na transport – polecana strona – przez wynajętego przewoźnika. Spedytorzy , którym powierza się zaufanie są fachowymi spółkami – przedsiębiorstwami, z wysokiej jakości pojazdami, objeżdżonymi po kontynentach. Muszą posiadać dokumenty uwzględniane przez państwo – bez papirologii przed taką usługą staje większy znak zapytania. A to obniża ich wartość i potencjał na rynku.

Przejazdy szczególnie kontrolowane pod względem temperatury i zabezpieczeń dotyczą artykułów spożywczych i medykamentów. Artykuły spożywcze – przede wszystkim z powodu krótkiego terminu spożycia, a medykamenty przez siłę oddziaływania i wymóg selekcji. Choć leki dysponują nawet kilkuletnim okresem ważności, są jeszcze skrupulatniej monitorowane. Wysyłki w transporcie z kontrolowaną temperaturą, dla całkowitego bezpieczeństwa, są dodatkowo opakowywane. Ryzyko jakiegokolwiek błędu kontrolerzy zbliżają do zera bezwzględnego.